Po petih dneh pet kolajn za Slovenijo

Po petih dneh pet kolajn za Slovenijo
Peti dan zimskih olimpijskih iger v Pekingu se je bera slovenskih medalj povečala na pet. Prispevala sta jih deskar Tim Mastnak z drugim ter deskarka Gloria Kotnik s tretjim mestom v paralelnem veleslalomu. Visoka pričakovanja je imela tudi smučarska tekačica Anamarija Lampič, a se ji ni uspelo prebiti v finale sprinterske preizkušnje.


Mastnak je bil po tekmi zelo zadovoljen. "Enostavno sem si bolj želel zmage kot drugi. Morda nisem bil najhitrejši, toda želja je bila toliko večja," je dejal. Kotnikova pa je bila kar nekoliko presenečena. "Na tekmo sem šla samozavestno, a niti v sanjah si ne bi upala pomisliti na tak razplet," je dejala za STA po podelitvi odličij. "Danes je res popoln dan," je dodala.

Slovenski deskarski junak prejšnjih dveh zimskih olimpijskih iger Žan Košir je v Pekingu zasedel 11. mesto, kar je njegova najslabša olimpijska uvrstitev. Rok Marguč je ostal brez zaključnih dvobojev in končal na 25. mestu.

Medalje si je želela tudi Lampičeva, ki je bila v ožjem krogu favoritinj, vendar se ni uspela uvrstiti v finale sprinta, najkrajše olimpijske preizkušnje v smučarskem teku. "Merila sem na finale, tudi medaljo sem si želela. A olimpijske igre so posebna tekma, moraš imeti nekaj več. Danes nisem bila tista Ana, ni bilo prave moči v nogah," je povedala po osvojenem 12. mestu.

Slavila je Švedinja Jonna Sundling, za dvojni uspeh je poskrbela njena rojakinja Maja Dahlqvist, bronasta pa je bila Američanka Jessie Diggins. V sprintu so danes tekmovali tudi smučarski tekači, kjer je Norvežan Johannes Hoesflot Klaebo upravičil vlogo favorita. V finalu je bil boljši od Italijana Federica Pellegrina, bron pa je osvojil Aleksander Terentjev pod zastavo Ruskega olimpijskega komiteja.

Na morebitno novo olimpijsko presenečenje se je pripravljal tudi biatlonec Jakov Fak, ki je pred štirimi leti osvojil srebrno kolajno na 20-kilometrski posamični olimpijski biatlonski tekmi. Toda v Pekingu si je pristreljal tri kazenske minute ter tekmo končal na 29. mestu. Miha Dovžan je bil 38., Lovro Planko 46., Rok Tršan pa 54. Zmagal je Francoz Quentin Fillon Maillet.

Alpski smučarji so se pomerili v superveleslalomu. Naslov je upravičil Avstrijec Matthias Mayer. Na startu pa so bili tudi trije Slovenci: Boštjan Kline je bil 20., Nejc Naraločnik 24., Miha Hrobat pa je po odstopu ostal brez uvrstitve.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji