Rok Marguč in Ilka Štuhec na čelu slovenske olimpijske reprezentance

Rok Marguč in Ilka Štuhec na čelu slovenske olimpijske reprezentance
Vstopili smo v kitajsko leto tigra in prvi dan letošnjega februarja. Olimpijskega meseca. Čez natanko tri dni se bodo na ikonični stadion Ptičje gnezdo (t.i. Birds nest) sprehodili najboljši zimski športniki in športnice sveta. Slavnostna otvoritev velja za enega najbolj spektakularnih dogodkov na svetu ter tistega, ki se ga olimpijci najbolj veselijo. Žal je pandemija koronavirusa tudi temu dogodku odvzela čar množice ljudi, ki so v preteklosti plačali visoke vsote denarja, da so lahko svoje junake spremljali na t.i. mimohodu olimpijskih reprezentanc. Tako bo letošnji dogodek omejen za množice, udeležili se ga bodo lahko le kitajski prebivalci, ki so polno cepljeni in tudi ti v omejenem številu.
 
In pandemija koronavirusa nam je ''vzela'' tudi letošnjega nosilca zastave Žana Koširja. Športnik je zaradi pozitivnega testa še vedno v izolacijskem hotelu in sedaj je jasno, da mu letošnja otvoritev ni usojena. Vodstvo olimpijske reprezentance je izbralo drugega športnika in z velikim veseljem je to vlogo prevzel Rok Marguč. Rok je izkušen vrhunski športnik, letošnje olimpijske igre bodo že njegove četrte po vrsti. Nekdanji svetovni prvak v paralelnem slalomu ter dobitnik srebrne in bronaste kolajne v paralelnem veleslalomu bo tako, skupaj z alpsko smučarko Ilko Štuhec, v petek 4. februarja na čelu slovenske olimpijske reprezentance vkorakal na stadion Ptičje gnezdo.
 
Skupaj z njima bodo korakali tudi ostali športniki slovenske reprezentance; danes smo v olimpijski vasi Zhangjiakou sprejeli največjo skupino slovenskih olimpijcev. Strokovni vodja olimpijske reprezentance Jernej Damjan se je skupaj z ekipo biatloncev in biatlonk ter smučarskih skakalcev vselil v svoj začasni dom, kjer so vsi uspešno prestali vse PCR teste. Skupaj z njimi je potovala tudi tekačica Eva Urevc, ki je bila ob prihodu na letališče pozitivna, saj je tik pred odhodom na Kitajsko virus prebolela. Danes zvečer je tako opravila še en test in rezultati naj bi bili znani jutri zjutraj po kitajskem času. Želimo in upamo, da bo njen proces testiranja enak kot pri Boštjanu Božiču, trenerju alpske smučarke Andreje Slokar, ki je bil ob včerajšnjem prihodu prav tako pozitiven. Tudi on je prebolevnik; po dveh negativnih testih se sedaj brez težav giblje po olimpijski vasi. Tudi Eva Urevc potrebuje dva zaporedna negativna testa; v kolikor bo dvakrat pozitivna se bo iz svoje sobe preselila v izolacijski hotel, kjer se že nahajata Žan Košir in Darko Centrih. Vsi ostali člani reprezentance, ki so že na prizorišču so zdravi in negativni.
 
Včeraj zvečer so se v olimpijsko vas Yanqing vselili vsi alpski smučarji z izjemo Ilke Štuhec, Maruše Ferk Saioni, Neje Dvornik in Žana Kranjca, ki v Peking prihajajo v prihodnjih dneh. Obe vasi se tako počasi polnita in približujejo se uradni treningi ter priprave na tekmovanja.
 
Kljub težkim razmeram pa vzdušje v reprezentanci ostaja veselo in optimistično. Ne glede na vse ukrepe se športniki zavedajo, da so na največjem športnem dogodku na svetu. In tega občutka jim ne more vzeti niti svetovna pandemija.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji