Predsednik Pahor je sprejel veleposlanika Ljudske republike Kitajske Wanga Shunqina

Predsednik Pahor je sprejel veleposlanika Ljudske republike Kitajske Wanga Shunqina
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes, 5. januarja 2022, na pogovor sprejel veleposlanika Ljudske republike Kitajske Wanga Shunqina.
 
Predsednik Pahor je veleposlaniku predal pismo, v katerem predsedniku Ljudske republike Kitajske Xi Jinpingu sporoča, da se je zelo veselil otvoritve olimpijskih iger in njunega morebitnega srečanja, vendar se je danes zaradi novega in nepredvidljivega vala okužb s covid-19, v Sloveniji in po svetu, odločil, da se žal otvoritve zimskih olimpijskih iger v Pekingu, 4. februarja 2022 ne bo udeležil.

Ob tem je izrazil upanje, da bo po umiritvi zdravstvene krize do njunega srečanja in pogovora prišlo še v letošnjem letu. Predsednik Pahor se je predsedniku Xi Jinpingu zahvalil za izkaze osebne naklonjenosti njunemu sodelovanju in sodelovanju med državama.

Predsednik Pahor je v pismu izpostavil dve pobudi, ki še posebej povezujeta Slovenijo in Kitajsko. Zapisal je, da je v okviru namere, da obišče letošnje zimske olimpijske igre v Pekingu, podprl projekt ozaveščanja o posledicah podnebnih sprememb za zimske športe pod naslovom »Triglavski ledenik v Peking«. Slovenski predsednik je projekt podprl s častnim pokroviteljstvom in posebnim skupnim pismom podpore z monaškim knezom Albertom II. Gre za projekt, s katerim bo košček ledenika z naše najvišje gore potoval na prizorišče letošnjih olimpijskih iger, in je nastal v sodelovanju slovenskega olimpijskega komiteja in številnih slovenskih institucij ter uživa podporo Mednarodnega olimpijskega komiteja.

Predsednik Pahor je zapisal, da se je poti na Kitajsko veselil tudi zaradi pogovora o še eni pobudi, ki nas povezuje in se bo v letošnjem letu iztekla v postavitev in odkritje spominskega obeležja, ki bo v Ljubljani posvečeno slovenskemu misijonarju, astronomu in kartografu Hallersteinu, ki je deloval na Kitajskem.

Veleposlanik Shunqin se je predsedniku Pahorju zahvalil za sprejem in pismo ter potrdil, da bo pismo posredoval kitajskemu predsedniku.

"Foto: Matjaž Klemenc/UPRS"

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji