Hokejistov Lige NHL ne bo na OI v Pekingu

Hokejistov Lige NHL ne bo na OI v Pekingu
Vodstvo severnoameriške hokejske lige NHL je v današnji izjavi za javnost sporočilo, da igralcev iz najmočnejšega hokejskega tekmovanja na svetu ne bo na zimskih olimpijskih igrah februarja 2022 v Pekingu.

Vodstvo lige je v zadnjih dneh prestavilo že 50 tekem zaradi pozitivnih primerov covida-19. Zaradi motenj v sporedu rednega dela pa se je zdaj vodstvo lige v dogovoru s sindikatom igralcev (NHLPA) odločilo, da bodo hokejisti iz NHL izpustili OI v Pekingu ter prestavljene tekme odigrali v novem razpoložljivem terminu med 3. in 22. februarjem, so zapisali v izjavi za javnost.


"Vodstvo lige spoštuje in občuduje željo igralcev iz NHL, da zastopajo svoje države na olimpijskem turnirju. Zaradi tega smo čakali do zadnjega trenutka in analizirali vse mogoče opcije, da bi igralci lahko nastopili v Pekingu," je dejal Gary Bettman, komisar lige NHL.

"Na žalost zaradi težavnega položaja, odhod na olimpijske igre ni mogoč. Počaščeni smo zaradi vsega truda vseh deležnikov, da bi lahko v Pekingu gostili igralce iz NHL, ampak trenutne okoliščine tega pač ne dopuščajo," je še dodal Bettman.

Pred tem je veljal sklep lige in igralcev, da bodo na zimskih igrah 2022 in 2026 hokejisti lahko nastopili v reprezentancah. Na prejšnjih OI v Južni Koreji leta 2018 tudi ni bilo večine zveznikov NHL, olimpijski naslov so osvojili igralci iz Rusije. Nazadnje so igralci iz NHL igrali v Sočiju 2014. Neprekinjeno so na olimpijskih igrah sodelovali od iger leta 1998 v Naganu do Sočija.

Za igre v kitajski prestolnici naj bi bilo sprva drugače, a je izbruh okužb s covidom-19 povsem pomešal potek lige NHL. V nedeljo se je vodstvo lige odločilo, da bo prestavilo vse tekme klubov, ki bi morali prečkati mejo med ZDA in Kanado, dan pozneje je devet klubov začasno ustavilo svoje dejavnosti, 50 tekem pa je bilo v nadaljevanju že odpovedanih, tudi vse predbožične z nekaj redkimi izjemami.

V pogodbi med NHL in Mednarodno hokejsko zvezo (IIHF) je bila tudi klavzula, da lahko vodstvo lige NHL odstopi od pogodbe, če bi prišlo do težav zaradi covida-19 in odpovedi tekem.

"Vsekakor bi bilo sijajno, če bi lahko v Pekingu igrali vsi najboljši hokejisti. Ampak od vsega, kar smo slišali, je moje osebno mnenje in tisto večine igralcev, da moramo na prvo mesto postaviti svoje zdravje in zdravje naših družin, saj gre za zelo nepredvidljiv zdravstveni položaj. Zame je odpoved prava odločitev," je dejal dvakratni dobitnik zlate kolajne s Kanado na igrah v Vancouvru 2010 in Sočiju 2014 Jonathan Toews.
"Vsekakor so igralci in navijači razočarani. Ampak za nas je bilo tudi pomembno, da prvič po sezoni 2018/19 odigramo vseh 82 tekem rednega dela sezone. Pričakujemo pa, da se bomo na igrah v Cortini leta 2026 vrnili," je dejal izvršni direktor NHLPA Don Fehr.

V izjavi za javnost so še zapisali, da bi morala liga NHL tudi finančno odgovarjati, če bi do odpovedi prišlo po 10. januarju prihodnje leto.
Olimpijske igre bodo v Pekingu na sporedu med 4. in 20. februarjem 2022.

O tem dogovoru so poročali ESPN, New York Times, Washington Post, USA Today in drugi mediji v ZDA. Liga NHL tega še ni potrdila. "Liga NHL in združenje NHLPA dejavno sodelujeta v pogovorih o nastopu igralcev februarja na OI v Pekingu. Pričakujemo, da bo odločitev znana v naslednjih dnevih," je odvrnil tiskovni predstavnik lige.

Pred tem je veljal sklep lige in igralcev, da bodo na zimskih igrah 2022 in 2026 hokejisti lahko nastopili v reprezentancah. Na prejšnjih OI v Južni Koreji leta 2018 tudi ni bilo večine zveznikov NHL, olimpijski naslov so osvojili igralci iz Rusije.

Za igre v kitajski prestolnici naj bi bilo drugače, a je izbruh okužb s covidom-19 povsem pomešal potek prvenstva v NHL. V nedeljo se je vodstvo lige tako že odločilo, da bo odpovedalo vse tekme klubov, ki bi morali prečkati mejo med ZDA in Kanado, dan pozneje je devet klubov začasno ustavilo svoje dejavnosti, 50 tekem pa je bilo v nadaljevanju že odpovedanih.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji